علل پوسیدگی دندان در کودکان
سوالی که والدین معمولا از دندانپزشک کودکان می پرسند این است که چرا دندان های کودکان ما پوسیده می شود ؟
پوسیدگی دندان یکی بیماری چند عاملی است و عوامل مختلفی در ایجاد پوسیدگی دخیل هستند . یکی از مهم ترین این عوامل تغذیه کودک است . نوشابه ها، نوشیدنی های گاز دار، شیرینی جات و تنقلات غیر مغذی مانند: چیپس ها و پفک ها از مواد غذایی پوسیدگی زا محسوب می شوند . جالب است بدانید که تکرر مصرف این مواد خیلی مهم تر است بدین معنا که اگر کودک شما در یک روز یک مرتبه و به میزان زیاد شکلات مصرف نماید کمتر پوسیدگی زا هست تا اینکه چهار بار در روز هر مرتبه یک شکلات مصرف نماید .
رعایت بهداشت دهان و دندان در خانه
کودکان مهارت های حرکتی تکامل نیافته دارند و معمولا نمی توانند خودشان به تنهایی درست مسواک بزنند بنابراین اگر فرزند شما اصرار دارد که حتما خودش مسواک بزند می تواند این کار را یک مرتبه خودش انجام دهد ولی پدر و مادر هم یک بار مسواک زدن کودک را تکمیل کنند .
در سنین بالاتر یعنی بعد از هفت و یا هشت سالگی والدین می توانند نظارت بر عمل مسواک زدن کودک داشته باشند .
علت پوسیدگی دندان با توجه به مسواک زدن چه چیزی می تواند باشد ؟
مسئله مهم دیگر نخ دندان کشیدن است . از سن سه سالگی فواصل بین دندان ها بسته می شود و این فواصل با مسواک به درستی تمیز نمی شود و والدین باید حتما برای کودک نخ دندان بکشند . برخی از اوقات پوسیدگی های که در دهان کودک دیده می شود مربوط به دوران نوزادی است یعنی در دوران نوزادی وقتی دندان ها تازه رویش کرده اند کودک شیر خوردن شبانه دارد و این شیر در اطراف دندان ها جمع می شود و چون که ترشح بزاق در شب کمتر است تا صبح این شیر که یک ماده پوسیدگی زا محسوب می شود در اطراف دندان ها وجود دارد و ایجاد پوسیدگی های وسیع می کند . برای همین باید به محض رویش اولین دندان های شیری کودک، دندان ها با یک گاز استریل مرطوب پاک شوند تا از پوسیدگی آن ها پیشگیری شود .
دکتر لیلا آذرنوش دندانپزشک اطفال، با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی بیماری های دهان و دندان می پردازد. می توانید برای دریافت اطلاعات در این خصوص از دندانپزشک اطفال با شماره های ۰۲۱۲۲۶۱۵۴۰۲ – ۰۲۱۲۲۶۱۵۴۰۳ تماس حاصل نمایید. همچنین می توانید ما را در اینستاگرام دنبال کنید.
پوسیدگی دندان مانند سرماخوردگی خود به خود خوب نمی شود و تاثیرات بسیار زیادی در وضعیت تغذیه، رشد کودک و حتی وضعیت ظاهری و اعتماد به نفس کودک دارد پس مراقبت از دندان ها از وظایف مهم پدر و مادر تلقی می شود .
پیشگیری از پوسیدگی دندان با فیشورسیلانت
به طور کلی در سن شش سالگی اولین دندان آسیایی دائمی کودکان رویش پیدا می کند و این دندان ها با توجه به نابالغ بودن در ابتدایی رویش و شیارهای عمیقی که روی سطح آن وجود دارد بسیار مستعد پوسیدگی هستند . فیشورسیلانت یا شیار پوش باعث می شود با قرار دادن موادی بر روی سطح دندان آن شیار ها بسته شود و مانع از تجمع باکتری ها و ذرات غذایی داخل این شیارها شویم و در نتیجه مانع از پوسیدگی دندان ها دائمی در سنین بسیار پایین می شویم .
نکته قابل توجه این است که بدانید تمام دندان های دائمی نیاز به فیشورسیلانت یا شیار پوش ندارند . تنها دندان های نیاز به فیشورسیلانت دارند که دارای شیار های عمیق باشند . در برخی از کودکان شیارها عمیق نبوده و تنها نیاز به رعایت بهداشت دهان و دندان دارند .
برای کسب اطلاعات بیشتر به دندانپزشکی اطفال خوب در تهران مراجعه نمایید.
برخی از خدمات دکتر لیلا آذرنوش: