لوگو دکتر لیلا اذرنوش
Search
Close this search box.

فلوروزیس یا لکه های سفید دندان کودک چگونه ایجاد میشود؟

فلوروزیس دندان یکی از عارضه هایی است که در اثر استفاده بیش از حد کودک از فلوراید بوجود می آید. این عارضه معمولا در 8 سال اول زندگی کودک و در اثر دریافت بیش از حد فلوراید پدیدار می شود. فلوروزیس معمولا بر سلامت دندان تاثیری ندارد و یک عارضه زیبایی محسوب می شود.

فلوروزیس معمولا به شکل لکه های سفید روی دندان ها ایجاد می شود و در بسیاری از موارد فقط توسط دندان پزشک قابل تشخیص است. در موارد شدید تر، فلوریزس ممکن است باعث ایجاد لکه های قهوه ای روی دندان ها شود. در این مطلب به نحوه درمان و چگونگی پیشگیری از این عارضه در کودکان خواهیم پرداخت.

فلوروزیس چگونه ایجاد میشود؟

فلوراید یک ماده معدنی است که میتواند از پوسیدگی دندان کودکان جلوگیری کند. استفاده از فلوراید برای همه کودکان ضروری است؛ چرا که با مقاوم کردن مینای دندان و افزایش مقاومت آن، از پوسیدگی دندان ها جلوگیری میکند. اما استفاده بیش از حد از فلوراید و افزایش میزان آن در بدن ممکن است روی ظاهر دندان های کودک تاثیر بگذارد. فلوروزیس در واقع ظاهر مینای دندان را تغییر می دهد و باعث ایجاد لکه های سفید روی دندان می شود.

فلوروزیس دندان کودک

فلوروزیس در کودکان زیر 8 سال دیده می شود و اگر کودک تا سن 6 سالگی به مدت طولانی و بیش از حد مجاز فلوراید دریافت کند، روی دندان های دائمی که در 7 الی 8 سالگی رشد می کنند، لک های سفید گچی دیده می شود.

فلوراید از طریق منابع مختلف از جمله خمیر دندان، آب آشامیدنی و مکمل های خوراکی به بدن کودک می رسد. فلوروزیس در بیشتر موارد بصورت لکه های سفید دیده می شود؛ اما اگر شدید باشد به صورت لک های قهوه ای رنگ ظاهر می شود. این عارضه همچنین ممکن است حفره های ریز نامحسوسی را روی دندان ها ایجاد کند.  

عوامل موثر در ایجاد فلوروزیس

اصلی ترین دلیل ایجاد فلوروزیس، استفاده نامناسب یا بیش از حد کودک از خمیر دندان یا شوینده های دهان است. در برخی موارد، والدین ممکن است دندان های کودک را با مقدار زیادی خمیر دندان مسواک کنند. کودکان معمولا به دلیل خوش طعم بودن خمیر دندان های کودک، آن را قورت می دهند و یا نمی توانند دهان خود را بطور کامل آب بکشند و مقداری از خمیر دندان در دهان آنها باقی می ماند.

میزان فلوراید موجود در آب آشامیدنی نیز در بروز فلوروزیس موثر است. معمولا میزان فلوراید موجود در آب آشامیدنی کنترل شده است؛ اما در برخی مناطق ممکن است از مقدار عادی بیشتر باشد. مصرف بیش از حد مکمل ها، خوراکی و نوشیدنی هایی که حاوی فلوراید هستند نیز می تواند در بروز این عارضه تاثیر گذار باشد.

بیشتر بخوانید: فلوراید تراپی در کودکان

پیشگیری از فلوروزیس

فلوروزیس معمولا تا 8 سالگی که دندان های کودک در حال رشد هستند ایجاد می شود و خوشبختانه زمانی که دندان های اصلی رشد کنند دیگر امکان بروز این عارضه وجود ندارد. بنابراین تا قبل از 8 سالگی باید مراقبت های لازم برای جلوگیری از ایجاد فلوروزیس در نظر گرفته شود. برای جلوگیری از ایجاد این مشکل، لازم است نکات زیر توسط والدین رعایت شود:

 کودکان زیر 3 سال:

توصیه می شود کودک تا حد امکان از شیر مادر تغذیه کند. در صورت استفاده از شیر خشک، لازم است تا در مورد فلوراید موجود در آن از پزشک مشورت بگیرید.

بعد از درآمدن دندان ها، والدین باید دوبار در روز دندان های کودک را با استفاده از مسواک های مخصوص تمیز کنند. برای مسواک کردن دندان کودکان زیر 3 سال باید فقط به اندازه یک دانه برنج از خمیر دندان استفاده شود و بیش از این مقدار ممکن است مشکل ساز باشد.

کودکان زیر 3 سال نمی توانند خمیر دندان را از دهان خود خارج کنند؛ بنابراین والدین باید از پاک شدن کامل خمیر دندان از دهان اطمینان حاصل کنند و مراقبت باشند تا کودک خمیردندان را قورت ندهد.

کودکان 3 تا 8 سال:

لازم است تا کودکان در این سن روزی یک الی دو بار مسواک بزنند. میزان خمیر دندان استفاده شده برای کودکان در این سن نباید از یک نخود بیشتر باشد. کودکان معمولا تا 6 سالگی بیشتر به قورت دادن تمایل دارند تا بیرون ریختن؛ بنابراین احتمال اینکه خمیر دندان را قورت دهند زیاد است و والدین باید به کودک آموزش دهند تا خمیر دندان را به بیرون از دهان هدایت کند و دهان خود را کامل شستشو دهد.

در این سن تا حد ممکن نباید از دهان شویه های حاوی فلوراید استفاده شود. این محصولات می توانند میزان فلوراید مصرفی کودک را بالا ببرند و استفاده از آنها بدون تجویز پزشک توصیه نمی شود.

بیشتر بخوانید: بعد از فلوراید تراپی کودکان چه باید کرد؟

روش های درمان فلوروزیس

برای درمان لک های ناشی از فلوروزیس نیاز است تا دندان های کودک توسط پزشک بررسی شود. فلوروزیس در موارد خفیف نیازی به درمان ندارد و در بسیاری از مواقع حتی قابل تشخیص نیست. اما در صورت قهوه ای بودن لک ها و شدید بودن عارضه، میتوان با برخی راهکار های پزشکی آن را برطرف کرد. معمولا بافت هایی که تغییر رنگ داده اند از دندان برداشته شده و جای آنها با مواد مخصوص پر می شود. روش هایی مانند روکش و بلیچینگ نیز ممکن است با صلاح دید پزشک در نظر گرفته شود.

پرسش های متداول

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *